Botten breken in Tibet

“Excuse me?” Ik zit in het gras voor de tempel waar Boeddha is geboren. Dit is een bedevaartsoord voor veel Boeddhisten en Hindoeisten. Veel mensen om me heen zitten dan ook in groepen te bidden of mediteren. “Yes?” vraag ik. “Could you make a picture? It’s kind of important for me”.

Voor me staat een meisje van Aziatische afkomst, ik gok Nepal, van een jaar of twintig. Hoewel de meeste mensen die me die vraag stellen met mij samen op de foto willen, wijst ze duidelijk naar de tempel. Ze lijkt een beetje van slag. “Offcourse” en ik maak verschillende foto’s van het meisje en de tempel. Wanneer ze het resultaat ziet kijkt ze me opgelucht aan en bedankt ze me wel tien keer. Wanneer ik haar vraag waarom de foto belangrijk voor haar is vertelt ze me dat ze uit Tibet komt en dat haar ouders nooit de kans hebben gehad om naar deze plek te reizen omdat ze geen paspoort hebben.

Vervolgens zitten we uren te praten over religie, bruiloften, muziek, de overheid en emancipatie. Ze vertelt me over haar opvoeding en de tradities. Als je komt te overlijden in Tibet is er een speciale man die je botten breekt en je in stukjes snijd. Deze stukken mens worden vervolgens op een plek gelegd waar de adelaars je op komen eten. Als je een goed mens was eten ze je helemaal op, zo niet laten ze stukjes liggen. Ik zit met open mond te luisteren. Tja, dit is ook een manier om naar de hemel te gaan.

Alles wat ze weet over de westerse wereld heeft ze uit enkele Hollywood films. Over relaties en seks praten we op het begin niet maar ik merk dat ze vragen heeft die ze niet durft te stellen. Als ik vervolgens vertel dat wij kinderen op de leeftijd van veertien jaar seksuele voorlichting geven en vertellen waar baby’s vandaan komen kijkt ze mij met open mond aan.

Reizen gaat niet alleen om de plekken die je ziet, maar vooral om de mensen die je ontmoet.

 

6 thoughts on “Botten breken in Tibet

 1. Hey Miranda, wat een ongelooflijk vette reis ben je weer aan het maken zeg.
  Al die culturen, geweldig.
  Ik zie het nu pas, maar ben uit nieuwsgierigheid alles terug gaan lezen. Fantastisch Geweldig. Nog heel veel plezier en geniet van alles wat op je pad.
  Zooo stoer wat je doet.
  Gr Claudia de Kort

 2. Wow Miranda. Daar heb je gelijk in en mooi gezegd. De mensen die je ontmoet maken je reis. Heel leerzaam om wijzer te worden van elkaar en ook heel bijzonder andere inzichten te krijgen

 3. Hey Miranda, wat een prachtige reis maak je……Ik hoorde van jullie pap dat je een eigen pagina hebt, dus maar gelijk even kijken hoe je het maakt. Wat ongelofelijk prachtig en moedig van je om gewoon je biezen te pakken en de wereld rond te gaan. Heel veel plezier nog……maar dat zit wel goed met deze prachtige ervaringen.
  Groetjes Petra Feijen- Martens. Ook de groetjes van Piet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *