Een glaasje meer of minder?

20.00 uur
“I am cutting her off” zegt mijn collega tegen me terwijl zijn ogen naar een blond meisje voor me wijzen. Een nieuw record denk ik, en ik zie het meisje sloom een jongen proberen te kussen. In Australië bepaalt het personeel van een bar of restaurant wanneer iemand te dronken is en geen alcohol meer krijgt. Er zijn honderd mensen binnen van een bouwbedrijf die verschillende hapjes en vijf verschillende wijnen voorgeschoteld krijgen. De eerste paar weken heb ik soms met open mond staan te kijken naar de feestjes die in de bar van het ‘fine dining’ restaurant gegeven worden. Gelukkig leggen mijn collega’s me uit wat er voor mijn ogen gebeurd.

22.40 uur
Er staan twee meisjes voor me een jongen te versieren. Aan het eind van de bar zit een meisje te huilen terwijl ze tegen mijn collega vertelt dat ze haar kat morgen gaat laten cremeren. De gasten hebben zelf muziek meegenomen en door de speaker klinkt muziek uit de jaren negentig. Er komen twee mannen naar de bar en ik leg via een handgebaar uit aan de nuchtere man dat ik de andere dronken man geen bier meer mag geven. Hij legt een arm om de middel van de dronken man en samen strompelen ze naar buiten.

2.15 uur
Nadat we met collega’s een glas wijn hebben gedronken en afscheid hebben genomen loop ik met een fles Shiraz onder mijn arm naar huis. Ik voel me dronken. Ik weet dat ik al acht maanden niet meer dan twee glazen alcohol op een avond heb gedronken. Dus in principe zou het kunnen maar ik weet ook dat dit dronken gevoel meer komt van de avond die ik net achter de rug heb. Natuurlijk kost werken energie, maar van het bizarre schouwspel wat voor mijn neus afspeelt krijg ik ook energie. De Australiërs hebben een drankprobleem. En dat weten ze zelf ook.

 

Een avond uitgaan in ‘The Valley’ in Brisbane sluiten we standaard af met een half uur op een bankje zitten en om ons heen kijken. Vrouwen op hoge hakken met korte rokjes proberen wankelend van kroeg naar discotheek te lopen. Gespierde mannen met te strakke blousjes schreeuwen, gaan op straat liggen of proberen een handstand te maken. Ze klimmen op containers en lopen verdwaald rond. Het is alsof ik naar een foute tv serie zit te kijken. Dit is top vermaak! En daar komt de volgende ambulance aan.

Als ik op internet wat research doe liegen de cijfers er niet om. 10% van de Australische volwassenen drinkt dagelijks minstens vier glazen alcohol. Een groep van ongeveer een miljoen (op 24 miljoen inwoners) drinkt dagelijks gemiddeld meer dan 8 glazen. Elke dag sterven er hier gemiddeld 15 mensen omdat ze te diep in het glaasje hebben gekeken en belanden 400 mensen in het ziekenhuis vanwege alcoholmisbruik. Elke dag! Het probleem van Australië met alcohol loopt als rode draad door de geschiedenis van het land.

Als ik het er met mijn collega’s over heb komen we tot de conclusie dat Australiërs niet in staat zijn om een drankje (of twee) te drinken. Zodra ze eenmaal beginnen te drinken is er geen stoppen meer aan en gaan ze tot het gaatje. Totaal van de kaart is de enige manier hoe een avond hier kan eindigen.

5 thoughts on “Een glaasje meer of minder?

  1. Bizar dat daar zoveel alcohol misbruik is. Maar misschien nog vreemder is dat jij al zo lang geen alcohol hebt gedronken ? Haha. Leuk weer een verhaal van je te lezen! ?

  2. Verschrikkelijk dat mensen daar zoveel drinken waar halen ze het geld toch allemaal vandaan.Toch wel een groot probleem daar.Wel weer een mooi verhaal.Maar wat gaat de tijd snel je bent al weer 8 maanden weg.Tot het volgende verhaal.

  3. Hoi Hoi. Nou dat is een schouwspel om naar te kijken. Dan zul je heel wat zien. Maar eigenlijk is het ook heel triest . Jij vooral lekker genieten.

  4. Inderdaad hebben ze een drankprobleem, die Australiërs. Gelukkig is het komisch te zien wat voor gekke toeren ze uithalen. Genieten van een glaasje is niets mis mee. ” Te veel” is meestal niet goed. Weer een leuk verhaal. Het volgende met Remco samen? Genier ervan. Groetjes Ellie

  5. Leuk om over je avonturen te lezen Miranda!
    Tot dusver een stille lezer, maar ik zou het ook leuk vinden om te weten dat mensen mijn verhalen lezen, dus ditmaal een reactie haha..

    Genietze weer verder van ieder moment! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *