“Hoi vakantieganger, hoe is het?”

“Hoi vakantieganger, hoe is het?” vraagt iemand vanuit Nederland die nooit verder is geweest als Mallorca. Heerlijk hoe sommige mensen totaal geen idee hebben hoe het is om voor een langere tijd te reizen.

Een week geleden is mijn telefoon kapot gegaan. Gelukkig ben ik niet zo materialistisch ingesteld en had ik binnen vijf minuten een nieuwe uitgezocht. Alles overzetten naar mijn nieuwe toestel en ondertussen komen er foto’s voorbij van Polen, Nepal en Australië. Voor ik het weet is het een uur later en zit ik nog steeds naar alle foto’s en filmpjes te kijken. Wat heb ik toch al ongelofelijk mooie dingen gezien en gedaan. Een paar maanden geleden zat ik helemaal vol van het reizen en had ik nog geen zin om naar alle foto’s te kijken. Reismoe noemen ze dat ook wel. Nu ben ik dankbaar voor alle mooie momenten en ontmoetingen. En krijg ik er daarnaast veel energie van om weer op pad te gaan. Ik begin met het plannen van de rest van mijn reis. Een brief uit Nederland die me vertelt dat ik al meer dan 250 dagen weg ben.

Waarom gaan mensen reizen? Voor sommigen is het een manier om aan de dagelijkse sleur te ontkomen. Willen er even tussenuit en helderheid creëren in het dagelijks leven. Anderen lopen weg voor hun problemen thuis. En weer anderen willen imponeren en zo veel mogelijk landen af strepen. Ik denk dat reizen gelijk staat aan zelfontplooiing. Het is ongelofelijk wat je over jezelf leert wanneer je alleen bent in een land ver weg van thuis. Mensen reizen met als doel zo veel mogelijk te zien, een land te ervaren en er dus een langere tijd te blijven dan de gemiddelde week (of twee) vakantie. En reiziger of backpacker is dus ook veel langer onderweg. Een vakantieganger is op zoek naar rust en een reiziger naar avontuur. Een vakantieganger gaat elke dag uit eten, een reiziger of backpacker kookt zelf eten in de keuken van een hostel. Een backpacker pakt liever een bus van 8 uur voor €2 in plaats van een vliegtuig van 1 uur voor €50. Omdat die backpacker weet dat zij voor €50 vijf dagen in Azië kan reizen. Tijd is een relatief begrip aangezien je lang de tijd hebt. De meeste backpackers hebben geen ticket voor de terugweg. Als je op vakantie gaat, ga je een week aan het zwembad of strand liggen en huur je een paar dagen een auto. Prima manier om een land te zien. Als reiziger pak je een bus waardoor je kunt praten met de lokale bevolking. Slaap je bij deze mensen en praat je met meisjes hoe het is om als jonge vrouw een leven op te bouwen in een land als Vietnam of Nepal. Verdiep je je in de cultuur en geschiedenis en ervaar je een land.

Hoewel ik liever reis dan op vakantie ga, ben je als backpacker alleen ook kwetsbaar. Er kan ook een hoop mis gaan als je op reis gaat. Ik ben wel eens mijn pinpas én creditcard verloren. Heb ervaren hoe een klein, afgelegen Thais dorpje reageerde op het verlies van een van hun dorpsgenoten. Was er een Chinese man die aan mijn borsten zat (en vervolgens het eiland af is gegooid door de lokals). Ik ben de sleutel van het kluisje waar mijn paspoort, telefoon, camera en geld in lag kwijt geraakt. Ik ben beschuldigd van stelen, ben ongelofelijk vaak afgezet en er is van me gestolen. Het klinkt best eng als ik het nu op papier zet. Maar door alles wat er met me is gebeurd heb ik veel geleerd.

En dan de momenten die reizen onvergetelijk en verslavend maken. Ik heb plekken gezien die geen foto kan omschrijven. De sterrenhemel boven Death Valley, de bergtoppen van 8000 meter en hoger in Nepal, het prachtige koraalrif en de vissen met zoveel heldere kleuren op het Great Barrier Reef. Ik ben meer dan 50 uur wakker geweest omdat ik het te druk had met feesten tijdens de Full Moon party op Koh Phangan. Ik heb gedanst in een klein, met neonlichten versierd kroegje in Vietnam, op Ierse folkmuziek in Dublin, bij een rockband tijdens Holi in Nepal, in een discotheek in Australië, op het strand in Thailand en op reggae muziek in Gambia. Ik heb de meest prachtige gesprekken gehad met mensen die ik soms pas een paar uur kende. Ik heb vrienden gemaakt over de hele wereld. En die hebben me geleerd hoe het is om in al deze landen op te groeien en te leven. En dat is misschien wel een van de grootste verschillen tussen reizen en vakantie. Wanneer je reist ga je verder weg en kom je in nieuwe culturen terecht. Het is zo interessant om je horizon te verbreden. Wij doen dingen altijd op een bepaalde manier omdat we dat gewend zijn. Maar dat betekent niet dat het op die manier voor iedereen werkt. Ik heb mensen gezien die zo intens gelukkig waren met een hutje op de hei, een koe en een rijstveld. En dan vraag je je toch af hoe wij ons druk kunnen maken over dingen die er eigenlijk helemaal niet toe doen.

4 thoughts on ““Hoi vakantieganger, hoe is het?”

 1. Wat een mooi verhaal weer en je hebt inderdaad al veel moois gezien. Leuk om te lezen en ik geloof inderdaad dat je er ook veel van leert. Geniet ervan en tot het volgende verhaal gr Wilma

 2. “Travelling – it leaves jou speechless, then turns jou into a storyteller”
  Wat heb je in de afgelopen 9 maanden mooie dingen gezien en gedaan. Fantastisch. En met reizen heb je echt contact met de locale mensen. Mooie mensen ontmoeten. Groetjes Ellie

 3. Mooi verhaal weer. Je hebt inderdaad alweer menig mooi plekje op de aarde gezien. En daarbij ook mooie ervaringen opgedaan. Ervaringen waar je veel van leert. Zo te horen heb je het goed naar je zin. Geniet er maar lekker van.

 4. Hoi Miranda, ik heb je verhaal meerdere keren gelezen!
  Heel indrukwekkend wat je al gedaan en meegemaakt hebt!!
  Wij kijken weer uit naar het volgende!
  Het ga je goed!☀️??
  Grts Noud & Theresia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *