Holi vieren in Pokhara

Het is negen uur in de ochtend en ik word wakker van een paar meiden op de kamer van mijn hostel; “get out of bed, it’s holi!”. Ik bedenk me dat alle kinderen in Nepal vandaag wakker worden zoals Nederlandse kinderen op de dag van sinterklaas. Vandaag mogen ze eindelijk holi vieren. Ze rennen al dagen over straat met hun waterpistolen. Bespreken met vriendjes de beste tactiek om zoveel mogelijk water en verf op de toeristen te krijgen.

Rond elf uur trek ik met twee Nederlandse meiden, Anne en Tessa, ter strijde. Terwijl we over straat lopen smeert iedereen die we tegen komen een beetje poeder op ons gezicht terwijl ze zeggen “happy holi”. Voor we het weten zien onze gezichten roze, groen, geel en blauw. Op de straten is het nog rustig, wat wel fijn is om te beginnen. We kopen zelf ook wat kleuren poeder.

Een uur later begint het goed op gang te komen. De bands beginnen te spelen en de kleuren vliegen door de lucht. De kinderen vermaken zich prima met alcohol drinkende backpackers die zich graag onder laten smeren. Hoewel het voornamelijk op straat af speelt zijn er langs het meer ook wat podia opgezet waar dj’s draaien. Na drie uur holi spelen hebben we er even genoeg van. We gaan op het gras zitten om pauze te nemen. Al snel komt er een groepje jongens op ons af die ons onder willen smeren. Dan maar terug naar het hostel, de enige plek waar we ons even af kunnen zonderen. Het is allemaal vrij intens. De reden dat ik geen holi wilde vieren in Katmandu is omdat het daar mega druk is en de jonge Nepalese mannen soms nog wel eens te dicht bij je komen staan of je aanraken op verkeerde plekken. Gelukkig is dat hier niet het geval hoewel ik nog steeds liever heb dat de vrouwen wat poeder op mijn gezicht smeren, omdat ze dat toch wat voorzichtiger doen. Ik denk dat veel mannen het toch zien als een vrijpass om vrouwen te mogen aanraken. En aangezien lang en blond hier toch wel een schoonheidsideaal is hebben we veel te voortduren. Op een punt zijn we er dan ook helemaal klaar mee en gaan we terug naar het hostel. Lekker een warme douche pakken! Ik meng waspoeder met shampoo om een scrub te maken en na een half uur onder de douche ben ik aardig schoon. Vier uur holi vieren was voor ons meer dan genoeg!

 

2 thoughts on “Holi vieren in Pokhara

  1. Nou Miranda wat een leuk verhaal weer zeker een ervaring rijker leuk om te lezen en fijn dat je twee Nederlandse meiden hebt onmoet ik zit weer te wachten oo het volgende verhaal groetjes wilma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *