Op stap met de zonnebloem

En dan ga je reizen in Australië. De route ligt klaar. De bus stopt precies op de goede plekken. Alle tours zijn geboekt en alles is perfect geregeld. Alsof ik met een groepsreis van de zonnebloem op pad ben.

Als ik in de bus zit vertellen ze me dat ik het geluidje van mijn telefoon uit moet zetten. Het contrast met Nepal had niet groter kunnen zijn. Ik merk dat ik aardig allergisch ben voor al deze regeltjes. Zodra de bus in beweging komt komt de rebelse vrouw in me naar boven, klik ik mijn riem weer los en leg ik mijn benen over de hoofdsteun van de lege zitting voor me.

Tijdens de reis van Cairns naar Briabane kom ik weinig Nederlanders tegen. De Nederlanders die ik spreek vraag ik wat ze van Australië vinden. Oudere stelletjes en backpackers van verschillende leeftijden vertellen me dat ze Australië wel leuk vinden. Wel leuk?? Zeker de jongere backpackers durven me niet meteen te vertellen wat ze van Australië vinden. Op het moment dat ik vertel dat ik het land niet zo leuk vind en me hier niet kan aarden zeggen ze dat ze hetzelfde gevoel hebben. Grappig hoe zoiets werkt. Alsof niemand, nadat ze naar de andere kant van de wereld reizen en bakken met geld uitgeven, durft toe te geven dat dit het toch niet helemaal is. Is reizen in Australië de hoax die wij Nederlanders hoog houden?Waar zitten al die Nederlanders die Australië helemaal geweldig vinden? En waar hangen al die aardige Australiërs uit?

Voor onderzoek spreek ik af met een Australische jongen. Die ben ik hier in de afgelopen twee weken nog niet tegen gekomen dus dan maar andere maatregelen. Op tinder kom ik een leuk exemplaar tegen en we spreken af op een bankje bij het strand.
Na het gebruikelijke ‘waar kom je vandaan en wat doe je hier’ praatje stel ik hem allerlei vragen over Australië, de cultuur en de Aboriginals. De jongen praat wel maar zegt eigenlijk niks en na een half uur denk ik; ik had mijn leesboek mee moeten nemen. Snel daarna neem ik afscheid van de jongen en van tinder.

De eerste keer dat ik merk dat ik echt aan het genieten ben is tijdens een dag naar de Whitsundays. Samen met 12 mensen van mijn leeftijd en ouder varen we met een zeilboot naar een van de mooiste stranden van de wereld. Meehelpen met de zeilen en fruit eten op dek terwijl we genieten van het lekkere zonnetje en mee deinzen op de golven. Op het Great Barrier Reef haal ik mijn Padi brevet om te duiken. We zijn met vier deelnemers en een leraar. De eerste twee dagen moeten we testen doen en oefenen in het zwembad. Daarna gaan we naar het grootste koraalrif van de wereld. We duiken naar 16 meter diepte en zwemmen door grotten die bedekt zijn met koraal in de prachtigste kleuren. We zien vissen, schildpadden en de leraar spot zelfs een haai. Na deze dagen op zee besef ik me dat ik ongelofelijk verwend ben. Zoiets ga ik waarschijnlijk nooit meer in mijn leven zien. Niet alleen omdat dit een van de mooiste plekken op aarde is om te duiken en snorkelen, maar ook vanwege de snelheid waarmee het Great Barrier Reef aan het verdwijnen is.

De dagen dat ik in Agnes Waters ben leer ik surfen. Een beetje sceptisch ga ik het water in ‘nu dat we in Australië zijn moeten we het toch maar proberen’, maar nadat ik tijdens de eerste golf al meteen op mijn board sta ben ik niet meer te houden. De leraar geeft ons steeds een zetje en roept: “peddle” en vervolgens “stand up!”. Al snel heb ik het onder de knie en ga ik verder de zee in zodat ik langer op mijn board kan staan. Wat is surfen ongelofelijk leuk! Ook de meerdaagse tocht naar Fraser Island was een van de hoogtepunten. We mogen met 4×4 jeeps over het grootste zandeiland van de wereld rijden. Door de ‘Jurasic Park’ achtige bossen en over de prachtige zandstranden.

Zoals in het boek Shantaram, wat ik nu aan het lezen ben, de ziel van India wordt omschreven mis ik hier de ziel van Australië. Of vind ik reizen in Australië, vergeleken met Azië, misschien gewoon een beetje saai?

8 thoughts on “Op stap met de zonnebloem

 1. Het is duidelijk een heel ander land dan Nepal. Het is even schakelen. Maar ook Australië heeft leuke dingen, zo te lezen. Duiken, surfen, zeilen. En wie weet wat je nog meer gaat ondernemen
  Geniet er in ieder geval van. Ik geniet van je verhalen.
  Groetjes Ellie

 2. Wel heel anders ja zo te zien en te horen,maar lijkt me geweldig duiken en dat surfen.
  Goed van je en wennen aan het land en de mensen komt misschien wel later toch,alles went
  Nog heel veel genieten en hopelijk nog meer van je avonturen te zien en te horen.

  groet uit Geldrop

 3. Wat een mooi verhaal weer en mooie foto’s wat maak je toch veel mee wel heel anders dan Nepal maar is ook gaaf we wachten weer af naar het volgende verhaal geniet maar lekker en dat wennen met jou dat gaat ook goed komen groetjes uit een warm Nederland

 4. Jaaa eindelijk weer een verhaal! Goed om die kritische noot te zien, kan gewoon zijn dat het jouw land niet is natuurlijk. Gelukkig genoeg actieve dingen te doen! Maak er iets leuks van, en anders kun je altijd een ticket boeken naar een ander werelddeel 😀

 5. Ha Miranda, een heel leuk verhaal! Als ik dat lees denk ik: Was ik ook maar weer 30!
  Ga door met genieten!
  Groetjes van Noud & Theresia
  Wij kijken uit naar de volgende belevenissen !?

 6. Miranda wat kun jij ongelovig goed schrijven en wat maak ie veel mee. Ik volg je verhalen altijd. Wat een belevenissen.
  Australië is duidelijk anders als Nepal.
  Blijf genieten.

  Groetjes André en Wilma

 7. Wat een mooie belevenis weer zegt oma en ze heeft zelf ook een super vakantie gehad met leuke dingen en super van eten en drinken ze kijkt weer uit naar je volgende verhaal en de mooie foto’s groetjes van oma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *